Ιδεολογία

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΩΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΩΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Η πνευματική ιδιοσυστασία μίας φυλής αντιπροσωπεύει όχι μόνον το σύνολο των ζωντανών ανθρώπων, οι οποίοι την συγκροτούν, αλλά κυρίως αντιπροσωπεύει όλους τους προγόνους οι οποίοι συνέβαλαν στην διαμόρφωσή της.

Τον πρώτο και κύριο ρόλο για την ύπαρξη ενός Έθνους διαδραματίζουν οι Νεκροί και όχι οι Ζωντανοί. Είναι εκείνοι οι οποίοι δημιουργούν την ηθική καθώς και τα αρχέτυπα πού λειτουργούν ως πρότυπα από τα οποία ορίζεται η συνείδηση και συμπεριφορά του Έθνους.Τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά της φυλής, είναι τόσο μόνιμα, όσο μόνιμα είναι και τα φυσικά της εξωτερικά χαρακτηριστικά. Αυτά τα ψυχολογικά όπως και τα ανατομικά χαρακτηριστικά μεταμορφώνονται μόνον από τις κληρονομικές ενέργειες και αποτελέσματα αυτών επί πολλούς αιώνες. Δίπλα στα μόνιμα και στα κληρονομικά χαρακτηριστικά των οποίων η ένωση και η ζύμωση έχει ως αποτέλεσμα την πνευματική σύσταση της φυλής έρχονται να προστεθούν συγχρόνως και επίκτητα στοιχεία, τα οποία δημιουργούνται από τις διάφορες μεταβολές του περιβάλλοντος.

Αυτά τα επίκτητα δευτερεύοντα στοιχεία, επειδή διαρκώς ανανεώνονται, επιτρέπουν στην φυλή να έχει μία φαινομενική αλλαγή αρκετά επεκταμένη. Οι τεράστιες φυσικές διαφορές, μικρές ή μεγάλες, είναι αυτές πού δημιουργούν τον καταμερισμό των διαφόρων ανθρωπίνων φυλών, οι οποίες συνοδεύονται πάντα και από ψυχολογικές διαφορές, εξίσου αξιοσημείωτες και σημαντικές. Γι’ αυτόν τον λόγο, εάν συγκριθεί ο «μέσος όρος» διανοητικής ικανότητος κάθε φυλής, πολλές φορές οι διαφορές μεταξύ τους φαίνονται ελάχιστες.

Όταν όμως συγκριθούν τα εξέχοντα στοιχεία κάθε φυλής, τότε διαπιστώνονται τεράστιες και αγεφύρωτες διαφορές. Έτσι επιβεβαιώνεται με σαφήνεια, πώς το στοιχείο πού κάνει δυνατή την διάκριση μεταξύ των φυλών, είναι το επίπεδο διανοητικής και πνευματικής αναπτύξεως, δίχως αυτό να είναι υποτιμητικό, υπό την έννοια πώς κάθε φυλή δύναται να προσφέρει στην ανθρωπότητα, ό,τι φυσικώς φέρει.

Σύμφωνα με τη θεώρηση του Εθνοφυλετισμού, πολιτισμός σημαίνει η υλοποίηση της ιδέας μέσα στην Πολιτεία. Επομένως, όσο οι φυλές παραμένουν εκτός πολιτισμικών πλαισίων, τα μέλη αυτών παρουσιάζουν μία φανερή ισότητα, όταν όμως ζουν και δρουν εντός υψηλών πολιτισμικών προτύπων, τότε τα μέλη διαφοροποιούνται και διακρίνονται μεταξύ τους. Η όποια εκδήλωση του Πολιτισμού, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η ψυχική αντανάκλαση ενός λαού και το μόνο πού μπορεί να καθορίσει την τύχη αυτού, είναι κυρίως ο χαρακτήρας του. Οι ουσιαστικές και μη προσεγγίσιμες διαφορές πού έχουν αναπτύξει οι διάφοροι λαοί, σχετικά με την πνευματική τους ιδιοσυστασία, έχουν ως συνέπεια και τη διαφορετική αντίληψη του εξωτερικού κόσμου, γι’ αυτό και σκέπτονται, αισθάνονται και ενεργούν με εντελώς διαφορετικούς τρόπους και άρα η όποια συνάντηση αυτών των συμπεριφορών πάντοτε εγείρει διαφωνίες, έριδες ακόμη και πολέμους.

Ένα συνοθύλευμα ατόμων διαφορετικής καταγωγής δε μπορεί να σχηματίσει φυλή, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει η δυνατότητα αποκτήσεως μίας όποιας κοινής εθνικής ψυχής. Η όποια αλλαγή του περιβάλλοντος μπορεί να φέρει επιδράσεις ριζικές μόνον σε λαούς πού λόγω των διαρκών γενετικών προσθηκών, έχουν απωλέσει κάθε προγονικό χαρακτήρα. Η κατάκτηση μίας υψηλής συνειδητότητος, η οποία εκφράζεται μέσω μίας εθνικής ομοψυχίας, αυτομάτως σημαίνει πώς ένας λαός βρίσκεται στο απόγειο της δόξας του, γι’ αυτό και τα όποια σημάδια διαλύσεως αυτής προδίδουν την αρχή της παρακμής.

Ο πιο εύκολος και ασφαλής τρόπος, προκειμένου να εκφυλισθεί ένας λαός, είναι να δεχθεί την εισβολή και παρεμβολή ξένων στοιχείων στα ήθη και στα έθιμά του, δηλαδή στις παραδοσιακές του συνήθειες και αντιλήψεις. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει συνήθως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι και εδώ ισχύει, κατά κάποιον τρόπο, ο νόμος της βαρύτητας, υπό την έννοια ότι τα όποια πνευματικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά στοιχεία κάθε λαού, χρειάζονται πολύ χρόνο έως ότου διαμορφωθούν. Δεν χρειάζονται όμως πολύ χρόνο προκειμένου να καταρρεύσουν.

Αυτός είναι ο κανόνας, πού σημαίνει πώς για την ανάδειξη ενός υψηλού πολιτισμού ο δρόμος είναι ανηφορικός, ενώ εκείνος της παρακμής κατηφορικός. Τι είναι όμως εκείνο πού μπορεί να στηρίξει και να κάνει έναν πολιτισμό να αντέξει στο διάβα της ιστορίας; Είναι οι ιδέες, οι οποίες όμως, μόνον όταν περάσουν από το επίπεδο της σκέψεως και της κρίσεως στο επίπεδο ενός συνειδησιακού αυτοματισμού και χαράξουν βαθιά τον χαρακτήρα, δίνουν διάρκεια ζωής στον πολιτισμό.

Έτσι είναι διότι έτσι εδώθη!  ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ-ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close